De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de banken van de eurozone vrijdag gevraagd om voorlopig geen dividend uit te keren aan aandeelhouders zolang de coronapandemie blijft duren. Ook inkoopacties van eigen aandelen, waar aandeelhouders ook indirect van profiteren, zijn voorlopig uit den boze.

De aanbeveling van de ECB gelden voor de dividenden over de jaren 2019 en 2020. Daarmee gaat het dus om de winsten van vorig jaar en de winsten dit jaar die niet uitgekeerd zullen worden. De niet-uitbetaling geldt tot minstens 1 oktober.

Doorgaans worden aandeelhouders na de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering beloond. Dat gebeurt doorgaans in de maanden april en mei. Verder keren banken ook wel een tussentijds dividend uit. De ECB verwacht ook dat dat de banken krediet blijven verschaffen aan bijvoorbeeld de huishoudens en kleine bedrijven.

Ook grote aandeelhouders vragen om opschorten dividend

Een uiterst opmerkelijk geluid in heel bijzondere tijden: aandeelhouders die bedrijven vragen dividenden te verlagen of zelfs op te schorten. Ook bij oliemaatschappij Shell, waar dividenden bijna heilig zijn verklaard, staat de winstuitkering aan de aandeelhouders ter discussie, schrijft het FD.

“Dividend niet uitkeren draagt bij aan de stabiliteit van ondernemingen, en dat is soms nodig in volatiele tijden”, stelt Eloy Lindeijer, die bij pensioenbelegger PGGM verantwoordelijk is voor investment management en daarmee 250 miljard euro onder beheer heeft. PGGM belegt onder andere voor Pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Grote vermogensbeheerders uit binnen- en buitenland stellen tegenover het FD dat het dividend wat hen betreft niet heilig is. "In deze ongeëvenaarde tijden moedigen we besturen aan om zich nog meer op alle belanghebbenden te richten, niet alleen op aandeelhouders", stelt Sacha Sadan, directeur Investment Stewardship bij Legal & General Investment Management (LGIM). LGIM belegt meer dan 1300 miljard euro en heeft een belang van 1,67 procent in Shell.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), de belangenclub voor particuliere beleggers, ondersteunt de oproep. 'Voor heel veel van onze leden is het dividend heilig, maar het zijn nu ongebruikelijke tijden', zegt Paul Koster, directeur van de VEB in het FD. 'Niemand weet hoelang deze situatie gaat duren en hoe het zal aflopen.'